Herman Koch
Herman Koch (1953 Arnhem) groeide op in Amsterdam, studeerde een korte tijd Russisch, woonde een periode in Londen en maakte vele reizen. Hij is bekend als televisiemaker (Jiskefet), cabaretier, columnist (de Volkskrant en Esta) en als romanschrijver.
Na zijn debuutroman Red ons, Maria Montanelli (1989) verschenen onder meer Eten met Emma (2000), Odessa star (2003), Denken aan Bruce Kennedy (2005) en Eindelijk oorlog (1996). Zijn romans werden zonder uitzondering lovend ontvangen.
Zijn nieuwste roman verscheen in januari j.l. Het diner is de weergaloze en ambitieuze roman, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.
Het diner is een klassiek en hecht opgebouwde roman die zich laat zich lezen als een toneelstuk. De wereld van de auteur staat op het punt van ineenstorten, maar hij verzet zich ertegen met een 7-gangenpose. Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing.
Het diner is inmiddels ook een bestseller; het staat al vele weken in de top vijf van De Bestseller 60. De auteur heeft tijdens de Boekenweek het 100.000ste exemplaar overhandigd gekregen in De Balie in Amsterdam en de vertaal-rechten zijn inmiddels verkocht aan Duitsland, Italië en Spanje. Over de film-
en toneelrechten vinden onderhandelingen plaats.
Koch: “Het is nog allemaal lang niet rond, maar Hollywood heeft interesse getoond in mijn verhaal.” Het zou ook gaan om een vooraanstaande regisseur of producent, maar Koch wil nog geen namen kwijt. En hij houdt ook een voet aan wal: “Ook al blijkt over een jaar dat er niets van terechtgekomen is, dan nog bewandel ik liever een onbekend pad, dan ééntje dat ik al honderd keer gegaan ben.”
Michiel Romeyn
Michiel Romeyn is beeldend kunstenaar en acteur. Hij speelde bij de groep Hauser Orkater, was te zien in de film Van Geluk Gesproken, maar werd vooral bekend door de satirische VPRO-programma Jiskefet en Debiteuren/Crediteuren.
Romeyn is iemand die zeer scherp observeert en dus ook haarfijn de betrekkelijk-heid van dingen inziet. Hij heeft een geest voor het bizarre en een groot talent om zijn ideeën om te zetten in concreet werk. Het rebelse, het zoeken naar extremen, hetgeen dan misschien door de buitenwereld wordt gezien als absurdisme, weet hij als geen ander neer te zetten. Romeyns prototype was dat van de ruwe bonk, zoals Storm in de kantoorserie Debiteuren/Crediteuren en de quasi-Afrikaan Oboema, 'de witte neger', een echte Jarobe uit Amsterdam-Oost.
Michiel Romeyn (1955 Amsterdam) volgde aanvankelijk een opleiding tot graficus aan de Grafische School, en vervolgde daarna zijn opleiding aan de Rietveldacademie. Acteren nam daarna echter de overhand. Romeyn trad steeds vaker op bij het Onafhankelijk Toneel en ook was hij oprichter van de Mazzo, een Amsterdamse discotheek die in de jaren tachtig naam maakte met audiovisuele presentaties. In 1987 won Romeyn een Gouden Kalf voor zijn rol in Van geluk gesproken, maar grote bekendheid kreeg Romeyn, samen met Herman Koch en Kees Prins, met zijn satirische VPRO-programma Jiskefet. Hij speelde een rol in de tv-serie In voor- en tegenspoed en was een jaar chauffeur in de tv-serie Taxi. Romeyn speelde ook een rol in de film Alles is liefde, die in 2008 te zien was in de bioscoop.
In 2007 exposeerde Romeyn onder meer in Maastricht met zijn Liquidatiekunst, werk dat gaat over zijn fascinatie voor de onderwereld. Hij fotografeerde plekken in Amsterdam waar mensen zijn geliquideerd. "Ik laat als een soort stadsbioloog de trofeeën van de stad zien." De vijf geliquideerden in kwestie, waaronder Cor van Hout en Willem Endstra interesseren hem mateloos.
Op 14 april a.s. draagt Michiel Romeyn gedichten voor uit zijn (nog niet verschenen) bundel Op een brommer, improviseert hij samen met Herman Koch en geeft hij acte de présence als
OBOEMA "jij doet het helemaal fout en ik een heel klein beetje |